Blog

A CUMPARA APARTAMENT SAU A LOCUI CU CHIRIE , ACEASTA ESTE INTREBAREA

Posted on mai 17, 2013 by codrin în Stiri

Criza economica din ultimii ani a afectat mai puternic pretul de vanzare al apartamentelor, decat pretul de inchiriere al acestora. Astfel, in majoritatea zonelor din Bucuresti pretul platit pentru chiria unei garsoniere,  a unui apartament cu doua sau trei camere, este cu 10 % – 30 % mai mare decat rata calculata pentru un credit Prima Casa necesar achizitiei acelui apartament. Astfel in zona Unirii – Budapesta, chiria unui apartament de 2 camere intr-un bloc din anii 1960 variaza intre 300 – 350 Euro, iar rata la achizitia unui astfel de apartament prin creditul Prima Casa este intre 280 – 300  Euro.

In acest rationament, este bine sa tinem cont de un parametru variabil si putin predictibil: Euriborul. Astazi, Euriborul este la o valoare minima, dar el poate creste in orice moment, atragand cu sine si cresterea automata a ratei.
“Romanii au inceput sa vada tot mai mult avantajele pe care le ofera o locuinta noua. Spun acest lucru deoarece numarul persoanelor interesate sa se mute intr-un imobil nou este in continua crestere. Daca in 2008, doar 3% dintre clienti aveau ca prima optiune de cautare un apartament nou, in 2013 procentul a ajuns la 33%”, explica Razvan Muntean, general manager Imopedia.ro.

“Un alt factor care a dus la cresterea acestui procent este legat de pretul locuintelor noi. Dezvoltatorii imobiliari au inteles ca in aceasta perioada clientii sunt mult mai chibzuiti cu banii si au adus in piata oferte tentante, cu preturi apropiate de cele ale locuintelor situate in imobile vechi”, precizeaza acesta.

Cei care aleg sa isi achizitioneze o proprietate, in detrimentul locuitului in chirie, iau in general aceasta decizie pe baza mai multor considerente: personale si rationale. Atunci cand vorbim de considerente rationale, consilierii imobiliari de la Cezar Estates isi sfatuiesc clientii sa se transpuna pentru cateva momente in locul unui investitor imobiliar si sa ia in calcul urmatorii 3 parametri esntiali de rentabilitate pe termen mediu si lung a unui imobil:

–         Anul constructiei.

–         Localizarea geografica si potentialul zonei (proximitatea fata de centre comerciale, gradinite, scoli, parcuri).

–         Infrastructura.

Astfel, prima recomandare a consilierilor imobiliari de la Cezar Estates sunt apartamentele aflate in zona de nord a capitalei. Acestea  au o suprafata locuibila generoasa, sunt in majoritate construite dupa anul 2000, beneficiaza de o infrastructura buna, de proximitatea Parcului Herastrau si a centrului comercial Baneasa.

Datorita acestor facilitati, pretul pe mp de teren este cel mai ridicat din Bucuresti, motiv pentru care in zona de nord se gasesc cele mai scumpe imobile. De aceea,  apartamentele din Nordul Bucurestiului (Herastrau, Soseaua Nordului, Dorobanti, Aviatiei, Primaverii, Baneasa, Pipera) sunt alegerea clientilor cu venituri peste medie, cu varsta cuprinsa intre 35 – 55 de ani, care vad in achizitia unui apartament atat o utilitate, cat si o investitie.

Pretul pe mp/construit al apartamentelor din zona de nord variaza foarte mult, de la 1500 Euro/mp, pana la 3000 Euro/mp.

Valorile medii ale chiriilor din zona de Nord sunt:

  • 600 -800 apartament cu 2 camere
  • 900 – 1300 apartament cu 3 camere
  • 1500 – 3500 apartamente cu 4 camere si Penthouse

Persoanele care aleg sa inchirieze un apartament in zona de nord sunt atat de nationalitate romana: persoane publice, oameni de afaceri, executivi ai multinationalelor, cat si expati: angajati ai ambasadelor, angajati ai multinationalelor etc

Achizitia unui imobil are anumite avantaje, la fel cum si locuitul in chirie are avantajele sale. De aceea, consilierii imobiliari Cezar Estates, gratie experientei vaste in domeniul imobiliar, ofera consultanta personalizata atat celor care aleg sa locuiasca in chirie , cat si celor care isi doresc sa achizitioneze un apartament.

 


0 comments

Comentariile sunt închise